Det skal virksomhedsejere gøre for at identificere og udnytte deres vækstpotentiale

Sammen med Allan Thisted Esbensen, afdelingsdirektør for Forretningsudvikling i Sparekassen Kronjylland har CrediWire forsøgt at stille mere skarpt på, hvordan de små og mellemstore virksomheder kan udnytte deres vækstpotentiale og styrke konkurrenceevnen.

Allan Thisted Esbensen:

Allan har 15 års erfaring fra den finansielle sektor - både som erhvervsrådgiver og som leder for erhvervsrådgivere. I dag er Allan afdelingsdirektør for Forretningsudvikling og afdelingsdirektør for Udland & Betalinger i Sparekassen Kronjylland.

Kom op i helikopterperspektiv

Mange virksomhedsejere fanges i den daglige drift, og det kan være en udfordring at finde tid til at få overblik over virksomhedens forretningsmodel og skabe et stærkere strategisk fokus. Ønsker du at identificere og udnytte de vækstpotentialer, som gemmer sig i din virksomhed, er det vigtigt, at du tvinger dig op i helikopterperspektivet og kortlægger forretningsmodellen - byggesten for byggesten, fortæller Allan Thisted Esbensen.

Her peger Allan på det strategiske værktøj business model canvas. Business model canvas er et strategisk lærred, som inddeler virksomheden i ni forskellige byggesten. Ved at kortlægge forretningsmodellen får vi indblik i, hvor virksomheden skaber værdi, og hvor potentialet er gemt. Ifølge Allan Thisted Esbensen er det altid en god idé at lave den her øvelse, for selvom vi i forvejen ved mange af de her ting, så er det en god idé at få det ned på papir og udfordre de tanker og planer, vi har.

Man bør især kigge på byggestenen ´værditilbud´. Hvad er dit værditilbud? Spørg dig selv, hvilken værdi dit produkt eller service tilfører dine kunder, hvad gør det unikt og hvorfor skal kunden vælge netop dit produkt? Det handler om at udpege, hvor du differentierer dig fra konkurrenterne og identificere, hvor og hvordan man kan få en bid af det her marked, hvor der ikke er for mange konkurrenter. Det er rigtig vigtigt at have styr på det her, fortæller Allan Thisted Esbensen.

“Hvis vi skal være konkurrencedygtige, skal vi være digitale”

Allan Thisted Esbensen peger endvidere på, at digitaliseringen spiller en central rolle for virksomheders evne til at vækste og kunne omstille sig. “Hvis vi skal være konkurrencedygtige på sigt, skal vi være digitale,” fortæller han. Digitaliseringen kan først og fremmest gøre processer nemmere for virksomhederne og være med til at skabe det overblik, som kræves, når vækstpotentialet skal udnyttes.

“Når vi bevæger os ind på det strategiske, så betyder nøgletal og regnskabsudvikling noget.   Kan vi være med til at forbedre de nøgletal, så kan vi være med til at øge virksomhedens værdi. Og her er CrediWire et godt værktøj, hvor vi kan give virksomhederne noget visuelt forståeligt, som de kan bruge i den strategiske dialog og udvikling,” fortæller Allan Thisted Esbensen.

Vi kan selv bruge digitaliseringen til at give vores kunder mere værdi. Her skal vi, ifølge Allan Thisted Esbensen, se på, hvilke processer der tager meget tid uden at tilføre kunderne værdi. Her kan de digitale værktøjer frigive tid fra de manuelle processer. Tid, som vi i stedet kan bruge på at skabe værdi for kunderne.

Crediwire er et rigtigt godt eksempel på en digital løsning, der letter de manuelle processer og skaber mere værdi.

Det er klart det, man kan bruge digitaliseringen til. Vi skal bruge digitaliseringen til at skabe tid til at give kunderne mere værdi,” fortæller Allan Thisted Esbensen.